top of page
Yeşim Ateşçi Keleş

Kendiniz ve çocuğunuz için meditasyon farkındalığı


Kendi günlük koşuşturmamızın arasında ve çevresel faktörlerin de etkisiyle gerçekten neyi istediğimizi, hayattan ne istediğimizi durup dinleme fırsatımız olmuyor ya da bunun olmadığını düşünebiliyoruz. Kendimizi tanımak, kendimizden ve hayattan ne istediğimizi anlamak için iç sesimizi dinlememiz, bunun için de sessiz kalmak gerekmektedir. Zamanımızın olmadığını düşünsek de aslında kendimize gün içinde ayıracağımız en az on, en fazla yirmi dakikayı yaratabiliriz. Sosyal medyada ya da televizyon izlerken harcadığımız vakti düşünürsek kendimize faydalı olacak on ile ​yirmi dakika hiç de fazla değil.

Kendi iç sesimizi dinlemek için en iyi yöntem meditasyon yapmaktır

Meditasyon sayesinde rahatlar, stresten uzaklaşırsınız. Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, günde beş dakika kadar kısa bir sürede yapılan meditasyon bile beynin fiziksel yapısını değiştirebiliyor. Yani, meditasyon sayesinde daha iyi konsantre olabilir, duygularımızı daha iyi idare edebilir ve farkındalığı yüksek kararlar verebiliriz. Meditasyon, temelinde nefes olduğu için, aslında çok doğal bir eylemdir. Sessiz kalıp aklınızın, vücudunuzun ve ruhunuzun bir olmasını sağlarsınız. Zamansız bir yerde olursunuz.

Çok basitçe anlatmak gerekirse meditasyon, sessiz kalıp, kendi öz benliğinizin sesini dinlemek anlamına gelir. Kendi sesinizi dinledikçe, özde kim olduğunuzu görürsünüz ve farkındalığınız artar. Bana çok mantıklı gelen şöyle bir söz okumuştum: Dua etmek; tanrıyla konuşmaktır, meditasyon yapmak; tanrıyı dinlemektir. Hepimizin büyük bir yaratımın birer parçası olduğumuza inanıyorum. Sessiz kalıp, içimdeki sesi dinlediğimde yaratıcının, tanrının sesini dinlediğime inanıyorum. Tabi ki meditasyon herkes için faklı bir şey ifade edebilir; belki sizin için büyük bir enerjinin kaynağı ile iletişime geçmek anlamına gelebilir, ya da belki sadece, öz benliğinizi dinlediğiniz anlamına gelir. Benim için hepsi aynı anlama geliyor.

Birkaç basit adımda meditasyon:

Meditasyon yapmak için birçok farklı yöntem var. Sesle meditasyon, farkındalık temelli stres meditasyonu, zen meditasyonu, transandantal meditasyon vb. Eğer meditasyonda yeniyseniz size en basit haliyle, farkındalık temelli stres meditasyonuna nasıl başlayacağınızı birkaç adımda anlatacağım:

1. Sessiz kalabileceğiniz bir yer seçin.

2. Evdeki diğer insanlara meditasyon yaptığınızı haber verin ki rahatsız edilmeyin.

3. Rahat kıyafetler giyin ve meditasyona hazırlanın.

4. Saatinizi ya da telefonunuzu arzu ettiğiniz dakikada çalması için kurun. İlk meditasyonunuz için beş dakikadan başlayabilirsiniz. Telefonların sesini kısın ya da rahatsız etmeyin konumuna getirin.

5. Rahat bir şekilde oturma pozisyonu alın, ister bağdaş kurun, ister sandalyede oturun, isterseniz de yerde bacaklarınızı uzatın.

6. Arzu ederseniz güzel kokan bir mum yakın.

7. Derin derin nefes alın ve nefesinize dikkatinizi yöneltin.

8. Nefes aldıkça vücudunuzun rahatladığını hissedin.

9. Vücudunuzun rahatladığını hissettikten sonra, normal şekilde nefes alın ve nefesinize konsantre olun.

10. Aklınıza gelen düşünceleri durdurmaya çalışmayın, sadece farkına varın ve nefesinize konsantre olmaya devam edin.

11. Burada nefes alıp verirken nefesinizle sevgi alıp verdiğinizi hayal edebilirsiniz. Ya da kendinize “ne bilmem gerek?” diye sorabilirsiniz. Ya da nefes alırken içinizin mutluluk, huzur ve sevgiyle dolduğunu düşünebilir ve nefes verirken kızgınlığınızı, nefretinizi ve korkularınızı salıverdiğinizi düşünebilirsiniz. Bir mantra seçtiyseniz onu da 9. adımda tekrarlamaya başlayabilirsiniz.

12. Beş dakikanın sonunda alarmınız çaldığında, kendinizi hazır hissettiğinizde gözlerinizi açabilirsiniz.

Her insan için gün içinde meditasyonu yapmayı tercih edeceği saat farklıdır. Sabah, öğlen ya da akşam. Denedikçe size en uygun olan zamanı bulacaksınız. Ben sabah yapmayı tercih ediyorum ve 10-20 dakika arası zaman ayırmaya gayret ediyorum.

​Beş yıl önce meditasyon yapmaya başladım ve bunun kendime verdiğim en güzel hediye olduğunu düşünüyorum, çünkü birçok konuda farkındalığa ulaşmamı sağladı. Hayatta beni en çok mutlu eden şeyin ne olduğunu meditasyon sırasında buldum. İnsanlara yardım etmek benim var oluş sebebimdi, sonra bunu nasıl bir yaşam şekline sokacağımı düşündüm ve evet şimdi buradayım ve size yardımcı olabilecek birçok konuda farkındalığımı paylaşıp yardımcı oluyorum. İnsanların yüzlerinde beliren farkındalıkları ve mutlulukları gördükçe doğru yolda olduğumu anlıyorum.

İngiltere ve Amerika gibi birçok ülkedeki bazı okullarda küçük çocuklara meditasyon öğretiliyor. Sessiz kalmayı çocukken öğrenmek, hayatın farklı dönemlerinin getireceği her türlü olayı daha kolay karşılamamızı, hayata daha güzel bakmamızı sağlar. Çocuklarımıza meditasyon öğretmemizin çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. Ben oğluma öğretiyorum ve de en çok benden görüp de hevesleniyor meditasyon yapmaya. Çocuklara ne kadar çok bir şeyleri anlatsak da aslında gördüklerini örneklemeleri çok daha kolay oluyor. Örneğin çocuğunuz kitap okuduğunuzu gördükçe kitap okuyacaktır, beslenme şeklinize uyum sağlayacaktır, fiziksel aktivitelerinizi de örnekleyecektir. Tabi bunu belki küçük yaşlarda yapmayabilir. Ama inanın yetişkinliğe erişmeden, sizden almış olacağı bazı alışkanlıklar mutlaka olacaktır.

Çocuklar için meditasyon konusuna dönersek, tavsiye edilen süre, dakika olarak genellikle çocuğun yaşı ile doğru orantılıdır. Başlamak için iki dakika gibi kısa süre ile başlayıp, düzenli hale gelirse, çocuk, yaşı kadar dakika meditasyon yapabilir. Çocuklara meditasyon öğretirken uygulanan birçok yöntem vardır. Örneğin, 3-5 yaş arası küçük çocuklarla sessiz kalma oyunu oynayabilirsiniz. Yaşı daha büyük olanlardan da sessizce ve rahat bir şekilde oturmalarını isteyebilirsiniz. Meditasyon yapacakları yeri önceden belirlemeniz, belki burayı diledikleri gibi süslemeleri onlar için hoş olabilir. Sessizce otururken akıllarından geçen bir düşünce olursa bunları rüzgarla hareket eden bulutlara benzetmelerini isteyin, zihinlerini de gökyüzü olarak hayal edebileceklerini,​ gökyüzündeki bulutların hareket edip önlerinden geçip gidebileceğini ve onları farklı şekillere sokup izleyebileceklerini söyleyebilirsiniz.

Meditasyon yapmayı düzenli hale getirdiğinizde, faydalarını görüp, farkındalığınızın nasıl arttığını, hayata nasıl biraz daha farklı baktığınızı göreceksiniz. Özünüzü dinleyip gerçekten tutkuyla yapmayı istediğiniz işleri keşfettiğinizde, mutlu olmanın gidilecek bir yer olmadığını daha iyi anlayacaksınız. Mutlu olmak sizin şahsen seçeceğiniz en güzel yolculuğunuz olacak.

380 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ONUR

bottom of page