Bir kayıp yaşadığımızda, bu bir ayrılık, iş kaybı ya da alışık olduğumuz bir düzenin değişmesi bile olabilir. Çoğu zaman içimizde büyük bir boşluk hissederiz. Bu boşluğu genelde sıkıntı olarak tanımlarız. Bu boşluk bizde bir açlık hissi uyandırır. Ama neye aç olduğumuzu tam olarak bilemeyiz. Hissetmeyi unuturuz çünkü ya feminen tarafımız büyük oranda sağlıksızlaşır ve bir atalet içindedir ya da tam tersi maskülen tarafımız sağlıksızlaşıp iş kolik bir hal aldığımızda içimizde oluşan boşluk ile neye aç olduğumuzu anlayamayız.
Bu açlığı doldurmak için sürekli kendimizi yemek yerken bulabiliriz, ya da sigara içerken, bazımız kendimizi ev temizliğine vermişken, bazımız da bu durumdan bir aydınlanma noktasına gideceğini düşünerek o workshop senin bu workshop benim dolaşır. Bu durum kadın ve erkek için değişmez, boşluğu, online alışveriş, mağaza alışverişi, alkol, kumar, televizyon, yemek, eğlence, dans… bir çok şeyle doldurmaya çalışabiliriz… Ta ki bunların hiç birinin işe yaramadığını anlayana kadar.
Böyle durumlarda sorun genellikle ya aşırı ataletle olup ya da aşırı hızlı harekette olup hissedemediğimiz zamanlarda olur. Yin ve yangin dengisinin iyice şaştığını düşünebilirsiniz. Hâlbuki denge değil, rengi ve sağlığı bozulmuştur. Ying yeterince aydınlık ve hedefte değilken, yang ise hissedemez ve karanlığı ile temasta olamaz.
Peki neye aç olduğumuzu nasıl anlayacağız?
Yavaşla. Yavaşlayıp kendimizi gözlemlediğimizde, ne hissediyoruz? Bir iş yaparken yavaşla, belirli ritüellerde yavaşla, ütü yaparken, yemek yerken, banyo yaparken yavaşla, fark et ve hisset.
Nefes al. Nefes alıyor musun fark et? Gün içinde nefesimizi doğru almıyor hatta stresten çoğu zaman yutuyoruz bile. Nefesinin sesini dinle, meditasyon yap, diyaframı kullan.
Rahatla. Bedenin, çenen, karnın rahat mı hisset. Bedenimizde ne hissediyoruz? Fark et. Omuzlarında gerginlik, midende kramp, yoksa kalp bölgende sıkışma mı var? Boğazında koskoca bir yumru mu? Fark et.
İhtiyaçlarını fark et. Hayvan bedenimizin neye ihtiyacı var? Bu ihtiyaçlarını hangi stratejilerle karşılayabilirsin? Belki sadece dinlenmeye ihtiyacın varken, bazen sarılıp sarmalanmaya ihtiyacın var, bazen de duyulmaya ve görülmeye. Yanında kimse yoksa, bu ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilirsin düşün.
Bağ kur. Bedeninle ve duygularınla bağ kur. Ancak kendimizle bağ kurduğumuz zaman ihtiyaçlarımızla da bağ kurabilir, sağlıksız olan taraflarımızı da keşfedebiliriz ve neye aç olduğumuzu duyabiliriz.
Neye aç olduğumuzu keşfettiğimizde kendimizle empati içinde olup, açlığımızı ya da ihtiyaçlarımızı nasıl adlandırmak isterseniz gidermeye sağlıklı bir şekilde başlayabiliriz. Maskülen ve feminen özlerimiz sağlıklı hale geldikçe, merkezimizde kalıp, ihtiyaçlarımıza göre odağımız kuvvetli hedefimize yürürken, ilişkilerimiz aşk dolu yaşabilir, duygularımız ve benimiz ile bağlantıda kalabiliriz.
Kendimizle bağ kurarak, gözeterek kendimizle ilişkimizi sağlıklı hale getirebiliriz ve kendimizi sevebiliriz. Kendimizi sevdiğimizde dünya ve çevremizle olan ilişkimizde daha sevgi ve aşk dolu olabilir.
Kendinizi sevin.
Yeşim Ateşçi
www.yesimatesci.com
Kendini Sevme Sanatı Eğitimleri ile kendinizi keşfetmek ve arzuladığınız hayatı yaratmak isterseniz benimle online eğitimlere katılabilirsiniz. Başvuru ve detaylar için bana info@yesimatesci.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Yazıda Didem Çivici Wild Woman Academy öğretileri ve Şiddetsiz iletişim yöntemlerinden de faydalanılmıştır.