top of page
  • Yazarın fotoğrafıYeşim Ateşçi

ONUR


ONUR, kelime anlamı: 1. kişinin kendi varlığına, kendi kişiliğine karşı beslediği saygı, insanı insan yapan iç değer. 2. başkalarının gösterdiği saygının dayanağı olan özlük değer, saygınlık.


Bir es verip içimizde neler canlanıyor bir bakalım.


Kendine saygı duymak ve özlük değer - saygınlık.


Tek tip insan modelinin yıllarca empoze edildiği bir dünyada yaşadık ve hala yaşıyoruz. En mükemmel vücutlarla sunulan kıyafet defileleri, ataerkil toplumların dayattığı kadın-erkek rolleri, meslekler, beslenme şekilleri -malı -meli diretmeleri, mahalle baskıları, aile baskıları, liste uzayıp gider.


Çocukluğumuzdan beri, kendimizi tanımaya başlamadan önce, hatta daha öz benliğimiz oluşmadan önce, nasıl bir insan olmamız sürekli gösteriliyor ve dayatılıyor bize. Bu dayatma da her aile kendi yapısının özelliklerine göre yapılıyor. Bunu fark eden bir sonraki jenerasyon ben yaşadığımı yaşatmak istemiyorum diye iyi bir niyetle yola çıkmasına rağmen kendisiyle yüzleşemediği için kendi yaralarının kanını çocuklarını sıçratıyor farkında olmadan.


Anca kendi yaralarımızı iyileştirdikçe onurumuzla yaşayabilir ve yargılardan uzaklaşabileceğimize inanıyorum. Kendimize ve kişiliğimize tam anlamıyla saygı duymaya başladığımız noktada daha iyi bireyler de yetiştirebiliriz diye düşünüyorum.


Kendimizi tanımaya cesaret ettikçe, kendi onurumuzla yaşamaya başladığımızda, onuruyla yaşayan diğer insanları da gerçek anlamda yargısızca tanımaya başlayabiliriz.


Bilinmeyen şeyler insana korkutucu gelir. Ne kadar okur ve araştırmaya gönüllü olursak o kadar toplum olarak tüm renklerimizle yaşayabiliriz.


Tüm renkleriyle yaşama cesareti gösteren tüm LGBTQİ+ bireylerin, başta kardeşlerim ve dostlarım olmak üzere onur haftası kutlu olsun.


Onurumuzla yaşamlarımlarımızı kutladığımız nice haftalar olsun.





31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page